Izložba “„Grad, more, nebo…“ Gorana Grudića i Marijana Matkovića otvorena u Galeriji Principij

U Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija „Grad, more, nebo…“ Marijana Matkovića i Gorana Grudića, dvojice članova Fotokluba Rijeka. Autorima je ovo prva samostalna izložba koja tematizira i prikazuje Rijeku, kroz Matkovićeve fotografije u boji i Grudićeve crno-bijele kadrove.

Kako pojašnjava Borislav Božić, predsjednik Fotkluba Rijeka, obojica pored svojih životnih i dnevnih okupacija, žive, tj. fotografiraju grad i sve što je u njegovu ambijentu, ali kroz posve različite doživljaje.

„Dok Matković istražuje scene onkraj glavnih „tokova“ grada, a koje jesu u sveukupnosti njegov dio pa se tako u njegovu kadru nađe ptica pjevica, vrijedna pčela, leptir ili samo prizor čistoga, bistrog mora ili pak neba, dotle Grudić beskompromisno reže i isijeca njegove glavne i nezaobilazne scene. On svoje snimljene prizore oslobađa boje i svodi ih na crno-bijeli registar. Oni su prepoznatljivi ne samo Riječanima već i svima koji sasvim slučajno svrate u Rijeku. Tako se mogu prepoznati glavni arhitektonski ili urbanistički orijentiri ovoga grada“, navodi Božić i dodaje da kako Matković slikom pjeva o radosti i slobodi, dok Grudić snima poznate i prepoznatljive scene, ali iz takve vizure ili u takvoj atmosferi da daje originalan autorski pogled na njih.

Goran Grudić na izložbi se predstavio izborom od 17 fotografija koje je snimao u posljednjih pet godina. Svaka, kako kaže, na jedan drukčiji način prikazuje svakodnevne prizore centra grada. Također, svaka je nastala u posebnim vremenskim uvjetima i trenucima koje uvijek iznova može proživjeti samim pogledom na njih.

Iako i sam fotografira zgrade i arhitekturu Rijeke, Marijan Matković ističe kako u posljednje vrijeme u svojem izrazu sve više spoja ljubav prema fotografiji i prirodi, donoseći prizore s periferije grada, odnosno sa Sveučilišnog kampusa na Trsatu. Kaže da nije slučajno da je u svakoj fotografiji zabilježen motiv bilo iz svijeta flore ili faune, jer je kao zaljubljenik u prirodu od 1976. godine član jedne izviđačke organizacije, a pritom i planinar.

Izložba „Grad, more, nebo…“ ostaje otvorena do 18. travnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije Principij od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Foto: Helena Ostric